شبکیه ، تشکیل شده از لایه ای نازک است و شامل سلول های عصبی و گیرنده نور می باشد که درونی ترین عضو داخلی چشم است و در ناحیه عقب چشم قرار گرفته است. این عضو از چشم بسیار حساس به نور می باشد. وظیفه شبکیه ، تغییر نور به پیام عصبی می باشد و سپس باید پیام عصبی را توسط عصب های بینایی به مغز برساند ، در این صورت افراد می توانند ببینند در نتیجه شبکیه تاثیر گذارترین عضو چشم ، در بینایی می باشد.
جراحی شبکیه
علل بروز بیماری شبکیه
عوامل بسیار زیادی در بروز بیماری های شبکیه چشم و نیاز افراد به جراحی شبکیه ، تاثیر گذار هستند ؛ که برخی از آن عبارتند از :
- وراثت
- بیماری دیابت
- افزایش سن
- اصابت ضربه به چشم
- رژیم غذایی نامناسب
- مصرف برخی از داروها
- قرارگیری به مدت طولانی در معرض نور خورشید
انواع بیماری شبکیه
بیماری های شبیکه انواع مختلفی دارند که عبارتند از :
- سوراخ شبکیه چشم
- جداشدگی شبکیه چشم
- خونریزی شبکیه
- بیماری های ارثی شبکیه چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- دژنراسیون ناشی از سن ماکولا
- و غیره
جداشدگی شبکیه چشم
منظور از پارگی یا جداشدگی شبکیه چشم ، جداشدن لایه عصبی از لایه رنگدانه دار شبکیه چشم می باشد ؛ در این صورت ارتباط شبکیه با دیگر اعضا چشم قطع می شود بنابراین بافت های شبکیه چشم به مرور زمان در صورت عدم درمان از بین می روند.
در صورتی که این بیماری ، به موقع تشخیص و درمان نشود می توانند باعث نابینایی بیماران شود از همین رو درمان به موقع پارگی شبکیه چشم ، بسیار دارای اهیمت می باشد.
جراحی پارگی شبکیه چشم
تنها روش موجود برای درمان جداشدگی شبکیه چشم ، انجام جراحی چشم می باشد ؛ برای انجام جراحی شبکیه روش های متفاوتی از قبیل جراحی به روش لیزر ، روش انجماد ، باکل اسکلرا و ویترکتومی وجود دارد.
ویترکتومی چیست؟
ویترکتومی یکی از جراحی های چشمی است که برای درمان برخی اختلالات شبکیه و زجاجیه بهکار می رود. به احتمال قوی می دانید شبکیه بافت حساس به نوری است که در قسمت عقب کره چشم قرار دارد؛ زجاجیه هم ماده ای شفاف و ژله ای است که بخش میانی چشم را پر می کند. در جراحی ویترکتومی به دلیل مشکلات پدید آمده، زجاجیه تخلیه شده و چشم پزشک محل آن را با محلول مخصوصی جایگزین میکند.
شایعترین علل نیاز به جراحی ویترکتومی
هر فردی که چشم پزشک علائم زیر را در چشم هایش تشخیص دهد، کاندید جراحی ویترکتومی خواهد بود:
- رتینوپاتی دیابتی (به ویژه اگر خونریزی و کشیدگی بر روی شبکیه وجود داشته باشد)
- برخی از موارد جداشدگی شبکیه
- عفونت بخش های داخلی کره چشم
- جراحت شدید چشم
- چروک شدگی ماکولا (ناحیه مرکزی شبکیه)
- مشاهده سوراخ در ماکولا
- بروز برخی اختلالات بعد از جراحی کاتاراکت