بیماری های شایع چشمی

بیماری های شایع چشمی
17 اردیبهشت 1403

بیماری های شایع چشم

چشم یکی از پیچیده‌ترین اعضای بدن انسان است و بینایی یکی از ارزشمندترین دارایی‌های ماست. مشکلات و بیماری های چشم، می‌تواند باعث ناراحتی زیادی شود و در موارد شدید باعث کاهش بینایی شود. به همین دلیل است که مراقبت از چشم‌ها بسیار مهم است. بسیاری از بیماری های چشم علائم اولیه دارند و بسیاری از آن‌ها این گونه نیستند. افراد اغلب در شناسایی این علائم مشکل دارند و در ابتدا تمایل دارند آن‌ها را نادیده بگیرند. تشخیص زودهنگام مشکلات و بیماری های چشم می‌تواند به حفظ این دارایی ارزشمند کمک کند. در ادامه 16 بیماری رایج چشم و علائم آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

معرفی بیماری های چشم که با عینک درمان میشوند - اپتیک پاسارگاد

 

1-گلوکوم یا آب سیاه (Glaucoma)

یکی از بیماری های چشم که بسیار رایج و شایع است، بیماری گلوکوم یا آب سیاه است. گلوکوم زمانی ایجاد می‌شود که فشار داخل چشم افزایش می‌یابد و در نتیجه به اعصاب بینایی آسیب وارد می‌شود.

 

 

2-آستیگماتیسم (Astigmatism)

به زبان ساده، آستیگمات به حالتی گفته می‌شود که چشمان شما کاملا گرد نباشد. همه ما تا حدی به این وضعیت مبتلا هستیم؛ اما بینایی مارا مختل نمی‌کند. البته در برخی از افراد این حالت کمی شدید است. در چنین مواردی نوری که روی چشم می‌افتد، به درستی خم نمی‌شود و باعث تاری یا موج‌دار شدن دید می‌شود. این عارضه با یک جراحی ساده چشم و یا با استفاده از عینک و لنز قابل درمان است. مردم بیشتر با این عارضه متولد می‌شوند. با این حال آسیب به چشم، بیماری و یا هر عمل جراحی چشم نیز می‌تواند باعث آستیگمات شود. دو علامت رایج آستیگماتیسم شامل تاری دید و خستگی یا فشار چشم است.

 

علائم آستیگماتیسم در بزرگسالان و کودکان به همراه راهنمای تشخیص و درمان

 

3-آب مروارید (Cataract)

از دیگر بیماری های چشم، آب مروارید است. این وضعیت زمانی است که عدسی طبیعی چشم (که در پشت عنبیه و مردمک قرار دارد) کدر می‌شود. افراد بالای 40 سال مستعد ابتلا به بیماری آب مروارید هستند. آب مروارید یکی از شایع‌ترین علل نابینایی در جهان است. انواع بیماری آب مروارید را در ادامه بررسی می‌کنیم.

  • آب مروارید زیر کپسولی: در پشت عدسی چشم رخ می‌دهد. افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند.
  • آب مروارید هسته‌ای: بر عدسی تاثیر می‌گذارد. این نوع آب مروارید با افزایش سن همراه است.
  • آب مروارید قشری: این حالت با تیرگی‌های سفید و مثلثی شکل تشخیص داده می‌شود. این تیرگی‌ها از حاشیه عدسی چشم شروع می‌شود و به سمت مرکز حرکت می‌کند و عمدتا در قشر عدسی اطراف هسته مرکزی رخ می‌دهد.

 

 

4-سایش قرنیه (Corneal Abrasion)

سایش قرنیه اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که خاک یا شن در چشم شما به دام می‌افتد. در این حالت وقتی چشم‌های خود را می‌مالید، ذرات گرد و غبار باعث ایجاد خراش روی چشم شما می‌شوند. به این حالت سایش قرنیه می‌گویند. سایش قرنیه باعث ایجاد درد و سوزش در چشم می‌شود. 

 

 

5-خشکی چشم (Dry Eyes)

خشکی چشم یکی از رایج‌ترین بیماری های چشم است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که اشک به خوبی نمی‌تواند چشم‌ها را روان کند. دلایل مختلفی برای تولید ناکافی اشک وجود دارد. به عنوان مثال اگر تولید اشک کافی نباشد، ممکن است خشکی چشم رخ دهد. این بیماری بسیار ناراحت‌کننده است و باعث احساس سوزش در چشم می‌شود.

 

عوارض خشکی چشم که عدم درمان آن برجای می گذارد - KOMOLIFE

 

6-خونریزی زیرملتحمه (Subconjunctival Haemorrhage)

این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که یک رگ خونی کوچک در زیرملتحمه چشم شما می‌شکند. ملتحمه نمی‌تواند خون را جذب کند. این باعث می‌شود تا خون در زیر آن گیر کند. خونریزی زیرملتحمه اغلب بدون ایجاد آسیب جدی به چشم رخ می‌دهد. یک عطسه شدید یا یک حمله سرفه می‌تواند باعث خونریزی رگ‌های خونی در چشم شود. علائم اولیه ممکن است باعث نگرانی شود؛ اما این وضعیت معمولا بی‌خطر است وظرف یک یا دو هفته ناپدید می‌شود. بارزترین علامت خونریزی زیرملتحمه، لکه قرمز روی قسمت سفید چشم است. این مشکل بینایی را مختل نمی‌کند و باعث ایجاد درد و یا ترشح نمی‌شود. با این حال ممکن است کمی ناراحتی یا احساس خراش روی سطح چشم خود احساس کنید. 

 

 

7-جداشدگی شبکیه (Retinal Detachment)

این یک بیماری جدی از بیماری های چشم است. زمانی اتفاق می‌افتد که شبکیه که در پشت چشم قرار دارد از بافت اطراف آن جدا شود. شبکیه نور را پردازش می‌کند. در صورت آسیب دیدن شبکیه اگر فورا درمان نشود، ممکن است باعث از دست دادن دائمی بینایی شود. اگر نزدیک‌بینی شدیدی دارید و یا سابقه خانوادگی جداشدگی شبکیه دارید در معرض خطر هستید. 

 

 

8-رتینوپاتی دیابتی (Diabetic Retinopathy)

سطح بالای قند خون به عروق خونی موجود در شبکیه آسیب می‌رساند. این رگ‌های خونی متورم نشت می‌کنند و از عبور خون جلوگیری می‌کنند. این می‌تواند باعث کاهش بینایی شود. دو مرحله رتینوپاتی دیابتی وجود دارد.

 

 

9-دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (Age-Related Macular Degeneration or AMD)

یکی دیگر از بیماری های چشم، دژنراسیون ماکولا یا تخریب لکه زرد چشم است. ماکولا ناحیه مرکزی شبکیه است که حدت یا وضوح بینایی (Visual Acuity) را کنترل می‌کند. دژنراسیون ماکولا دو نوع خشک و مرطوب دارد. AMD خشک شایع‌تر است و مرحله اولیه بیماری است؛ در حالی که AMD مرطوب معمولا بدتر است و مرحله بسیار پیشرفته‌ای از شرایط است. علائم دژنراسیون ماکولا شامل موارد زیر است.

  • از دست دادن حدت بینایی
  • از دست دادن حساسیت
  • کنتراست
  • مشاهده تصاویر تحریف شده در مرکز

 

دژنراسیون ماکولا وابسته به سن تا سال 2040، 288 میلیون نفر را مبتلا می‌کند! -

 

10-یووئیت (Uveitis)

یووئیت یک اصلاح گسترده است و تعدادی از مشکلات چشمی را پوشش می‌دهد. این بیماری عمدتا Uvea، بخشی از چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این شامل التهاب و تورم چشم است که بافت‌های چشم را از بین می‌برد و باعث ضعف بینایی یا کوری می‌شود.

 

 

11-هایفما (Hyphema)

یکی از انواع بیماری های چشم، هایفما است. هایفما وضعیتی است که در آن خون در قسمت جلویی چشم شما جمع می‌شود. خون عمدتا بین قرنیه و عنبیه جمع می‌شود. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که یک آسیب (مانند ضربه) رگ‌های خونی را پاره کند.

 

 

12-انسداد عروق مرکزی شبکیه (Central Retinal Vascular Occlusion or CRVO)

شبکیه چشم شامل یک شریان اصلی (سرخرگ) و یک ورید اصلی (سیاهرگ) است. هنگامی که ورید شبکیه مسدود می‌شود، این عارضه انسداد ورید مرکزی شبکیه (CRVO) نامیده می‌شود. در صورت مسدود شدن ورید، خون و مایع به داخل شبکیه می‌ریزد و باعث تورم ماکولا می‌شود و در نتیجه بر دید مرکزی تاثیر می‌گذارد. 

 

 

13-اسکلریت (Scleritis)

اسکلریت یکی از بیماری های چشم است که در آن صلبیه (قسمت سفید چشم) یا اسکلرا، متورم و دردناک می‌شود. بافت‌های صلبیه لایه بیرونی محافظ چشم و 83 درصد از سطح چشم را تشکیل می‌دهند. در بیشتر موارد اسکلریت با سایر با سایر اختلالات خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید همراه است.

 

 

14-رتینوپاتی با فشار خون بالا (Hypertensive Retinopathy)

این وضعیت به دلیل سطح بسیار بالای فشار خون ایجاد می‌شود. فشار خون بالا منجر به تورم رگ‌های خونی در شبکیه و باریک شدن آن‌ها می‌شود؛ در نتیجه جریان خون به شبکیه را مسدود می‌کند. تا زمانی که وضعیت تشدید نشود هیچ علامت خاصی ظاهر نمی‌شود. 

 

 

15-انحراف چشم یا استرابیسم (Strabismus)

انحراف چشم یکی دیگر از بیماری های چشم است. اگر چشم‌ها در یک راستا قرار نگرفته باشند و جهت نگاه متفاوت باشد، به این حالت انحراف چشم یا استرابیسم گفته می‌شود. برخی از افراد با انحراف چشم متولد می‌شوند (استرابیسم مادرزادی). با این حال بزرگسالان نیز ممکن است به دلیل مشکل در عصبی که چشم‌ها را کنترل می‌کند، به این وضعیت دچار شوند. این وضعیت منجر به دوبینی و مشکلات در دید محیطی می‌شود. عمل جراحی گزینه‌ای برای اصلاح این وضعیت است.

 

انحراف چشم (استرابیسم یا لوچی) - کلینیک چشم پزشکی آبان

 

16-زخم قرنیه (Corneal Ulcer)

این یک زخم باز در قرنیه است و عمدتا ناشی از عفونت ویروسی، قارچی یا باکتریایی، خشکی چشم، خراش یا پارگی قرنیه است. افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به زخم قرنیه هستند. علائم زخم قرنیه شامل موارد زیر است.

  • قرمزی چشم و درد
  • چرک یا ترشح غلیظ از چشم
  • تاری دید
  • پلک‌های متورم
  • نقطه گرد سفید روی قرنیه

 

اشتراک گذاری:
دیدگاه‌ها
امتیاز دهید:
0 از 5